Niks dan kleur en humor – maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius Erasmus

Niks dan kleur en humor - maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius Erasmus

Niks dan kleur en humor – maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius Erasmus

Hij kan ook alles zou je denken: tekenen, keramiek, wandtapijten, kleding, – zichzelf in kaart brengen (letterlijk), zijn eigen vrouwelijke kant accepteren, de hele kont tegen de hele kunstwereldkrib gooien (‘I wonder if the whole art market isn’t a money-laundering scheme’) met vazen en wandtapijten, zijn Harley Davidson vol zuurstokkleuren – het houdt niet op. Het gaat alle kanten op zou je denken, behalve dat het dat niet gaat: Grayson Perry (1960) heeft een plan.

Kunstclub tijdens Lockdown

Half Engeland kalmeren bij de lockdown – en laten ontdekken op welke manieren kunst er toe doet voor iedereen, en hoe dan (schep!), eigenlijk lesgeven dus (zijn Art Club op BBC 4). Lezingen, boeken en theater, het bieden van een vlijmscherpe blik op het functioneren van de mens en een lans breken voor een meer humanistische en tolerantere wereld. Dat is andere koek.

Niks dan kleur en humor - maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius ErasmusTolereer

En juist in dat laatste zou hij onze held Desiderius Erasmus (1467) kunnen ontmoeten, al zitten er enkele eeuwen tussen die twee. En ook al zou Desiderius wel opkijken van de man die zijn teddybeer op een altaar zet en oogverblindend gekleurde jurken wenst te dragen. Zoals Grayson Perry misschien een zwaar gepenseelde wenkbrauw zou optrekken bij het uitsluiten van delen van de bevolking: nèt geen tolerantie voor werkelijk iedereen – zoals de tijd van Desiderius kennelijk voorschreef. Toch is het niet zo vreemd dat Grayson Perry (in 2021) de Erasmusprijs toegekend kreeg. 

Een godin die Dwaasheid heet

Want ze hebben het allebei te kwaad met stompzinnigheid, het lijden en de valsheid die ze om zich heen zien, en ze verpakken het allebei met een strikje: Desiderius schreef de Lof der zotheid, waarbij de ‘dwaasheid’ als godin, met groot genoegen de mensheid verlichting en vrolijkheid brengt. En dat narigheid helemaal niet ligt aan de mens zelf… Grayson voorziet zijn maatschappelijke betrokkenheid en kritiek letterlijk van strikjes en kant. Je zou erin trappen, met boter en suiker. Maar helaas…

Niks dan kleur en humor - maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius ErasmusHet blijft niet bij grappen en stroop. Ze laten je kijken en denken

Want dat is wat kunstenaars doen. Opmerken, aanwijzen. (‘I sometimes watch the evening news on television and think all the world’s problems can be boiled down to one thing: the behavior of people with a Y chromosome.’ En zo nog wat quotes van hem, hier.)

Grayson Perry gaat als een speer, een komeet kun je haast stellen, van de Turner (toe maar!) prijs naar Erasmus. Ambitieus maar gevoelig en vooral intuïtief, open en dwars, beetje clown maar evenzogoed een fakkeldrager voor het allesomvattende belang van kunst in een mensenleven. In ieder mens z’n / haar leven. Ik wil maar zeggen. Kijk mijn vorige blog maar eens:

Kunst – wat is het grote plaatje?  

Wintergasten met Grayson Perry, kijk hier.

Het is hierom dat hij is uitgekozen voor de Erasmusprijs, kijk hier.

Expositie in het Bonnefanten in Maastricht tot 20 maart 2022, kijk hier voor informatie.

Expositie in Kunstmuseum Den Haag t/m 3 april 2022, kijk hier voor informatie. 

Niks dan kleur en humor - maar diepzinnigheid zat. Grayson Perry meets Desiderius ErasmusVoor F. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top